SPIEKALNOŚĆ

Kolejnym bardzo ważnym parametrem jest „spiekalność” oznaczana w wynikach badań jako RI (Rogi Index) – w naszym badaniu jest to pozycja nr 13. Często klienci uważają, że ekogroszek im mocniejszy tym bardziej spieka. Nie jest to prawda! Faktycznie częściej to mocniejsze ekogroszki mają wyższą tendencje do spiekania ale nie jest to zasada. Spiekalność jest parametrem niezależnym, dlatego słabszy ekogroszek również może spiekać. Na podstawie doświadczeń przyjmuje się, że jeśli spiekalność mieści się w przedziale od 0 do 20 to domowy kocioł da się ustawić tak żeby z retorty spadał sypki popiół. Wybierając ekogroszek należy zwrócić uwagę aby jego spiekalność była jak najbliższa 0 wtedy ustawienie pieca będzie łatwiejszej. W naszym aktualnym badaniu RI=1. Oznacza to, że do popielnika będzie spadał popiół przypominający tytoniowy.